Rabarber

meryl-koetsier-blog-post-1-rabarber-1-vk
Rabarber
Gister ging er bij ergens in mijn hoofd een belletje rinkelen dat ik voor de langste dag van het jaar mijn rabarber moest oogsten. Laat het nu vandaag precies 21 juli zijn, dus een leuk taakje voor vandaag.

En als je oogst is het ook wel handig dat je een recept uit zoekt om de rabarber klaar te maken. Ik hou van rabarbercompote door mijn yoghurt en ik weet dat het lekker is om daar aardbeien aan toe te voegen. Wat een geluk, mijn aardbeien staan naast mijn rabarberplant en ik heb er genoeg. Mijn buurman gaf mij gister nog de tip dat ik makkelijk de aardbeien kan eten waarvan de rupsen al gesnoept hebben als ik ze maar goed was en wat suiker toevoeg. (ik was nog niet overtuigd, maar misschien als je de aardbeien verhit is het een optie)

Dus op zoek naar een recept met rabarber en aardbei voor in de yoghurt.

Omdat ik deze plant pas sinds vorig jaar in mijn tuin heb staan, dacht ik het is wel even handig dat ik wat meer informatie google over de rabarber. (Google is your best friend)

Mijn laatste ervaring met rabarber oogsten was toen ik een jaar of 8 was en ik rauwe rabarber at die bij mijn vader op de kwekerij stonden. Dit zou ik je nu niet meer aanraden.

Wat ik op Google vond:

  • Rabarber is een groente en geen fruit.
  • Hij heeft veel voedingsstoffen, water, zonlicht en ruimte nodig.
  • Je mag het tot 24 juni oogsten dan is het Sint-Jansdag vanwege de hoeveelheid oxaalzuur.
  • Je eet de stelen, het liefst als ze 2 – 4 weken oud, 30-50 cm lang en 2-3cm dik zijn
  • Wacht het liefst met oogsten totdat de rabarberplant 3 jaar oud is.
  • Als je oogst draai dan de stelen eraf en snij niet
  • Rabarber is extra lekker als je er in jan/febr een bleekpot overeen doet. De smaak is dat zoeter en de stengels minder hard.

Sh*t, geen rabarbercompote voor mij vanavond, want mijn plant staat nog geen jaar, de stelen zijn ook nog niet lang en dik genoeg. Ik ga mijn plant nog 1 a 2 jaar tijd gunnen om te groeien.

Voor wie wel nog kan oogsten heb ik hier het recept die ik zou maken van de appie happie;

  • 350gr rabarber
  • 1 vanillestokje
  • 2 el kraanwater
  • 50gr lichtbruine basterdsuiker
  • 150gr aardbeien
  • ½ limoen

Maak de rabarber schoon en snij is stukken van 2 cm. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg er met een mespunt uit. Doe de rabarber en vanille met het water en de suiker in een pan. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en kook de rabarber onder af en toe roeren in ongeveer 10 min gaar.

Maak de aardbeien schoon en snijd in partjes. Pers de limoen uit. Schep de aardbeien door de rabarber en breng aan de kook. Zet het vuur uit zodra het kookt en breng de compote op smaak met het limoensap.

Hoe eet jij het liefst rabarber?

Enjoy Meryl

meryl-koetsier-blog-post-2-rabarber-1

Hoe eet jij het liefst rabarber?

Delen:

mail naar Meryl